archive-cl.com » CL » A » ARQCHILE.CL

Total: 766

Choose link from "Titles, links and description words view":

Or switch to "Titles and links view".
  • dance and music center, the hague, holanda
    surroundings the Spuiplein and its relation with the Nieu wekerk Roofline within skyline Startig at equal height to its surroundings at the Northwestern corner the new Dance and Music Centre gradually rises towards the Southeast culminating in a dramatic peak at the most Eastern tip This gracious curving roofline neatly nestles itself along the rising city skyline that runs from the lower buildings around the Nieuwe Kerk to the taller

    Original URL path: http://www.arqchile.cl/zaha_dance.htm (2015-09-21)
    Open archived version from archive

  • rennes metropole´s crematorium, par / by plano1 architects
    imposing The references to daily life vanish creating a singular experience where orthogonality does not rule any more This layout is also a reaction against monumental architecture Unlike a mausoleum the crematorium does not overwhelm users and nature Although monumentality is dismissed the need of solemnity is not rejected though On the contrary the choice of simple shapes and materials provides an integrated landscape of peace and tranquillity It creates a dignified and serene area A landscape building or architecture as landscape The first problem to be addressed was the parking issue This very particular situation requires to escape from the mundane world of the automobile The building fits into a vast clearing surrounded by trees and fields Small car parks are discretely included in those wooded areas By leaving theirs cars in those special areas mourners can detach themselves from the outside world and enter a place entirely dedicated to ceremony and meditation The architectural reflection on access was influenced by the idea to avoid imposing one single common path leading to the crematorium but rather to create a large number of possible approaches Thus the various pathways encourage a gradual progress from the external environment towards internal intimacy from outer noise to inner silence After crossing a broken enclosure formed by thick granite blocks extracted in a local quarry users go down a gently sloping planted section that converges on the building standing at the end of a large curved open air horizontal space The building itself appears like an enormous disc floating in the centre of the clearing and bringing together the various elements of the programme It creates an impression of fluidity between internal and external spaces Interior areas The large central hall is the key piece in the people circula tion system There are no corridors but only flowing spaces mainly illuminated by natural light with framed external views This space has been conceived in order to reduce the fee ling of being shut in It s the place where members of the families get together where they can decide to speak or not where people can be overwhelmed with emotion There are two different sorts of area opened to the public the rooms where the ceremonies take place and the waiting rooms The two ceremonial rooms are large circular spaces with dedicated patios that bring light and air This special layout design reconciles the contradictory need for openness and intimacy Each room is complemented by draperies that enhance the acoustic characteristics The waiting areas are located as ante rooms to the ceremo nial spaces Their walls are made of glass that can be completely hidden by translucent curtains so that the levels of intimacy and openness can be controlled This system also gives the possibility to avoid embarrassing encounters between two different families An ecological approach project fundamentals Far from the up to date and superficial greenwashing concept PLAN01developed a complete ecological approach PLAN01 created PLAN02 a twin structure specialized in eco conception and

    Original URL path: http://www.arqchile.cl/ceremonial.htm (2015-09-21)
    Open archived version from archive

  • hangar 7: burbuja porta aviones, salzburgo
    de Salzburgo fue concebido como una burbuja de acero y vidrio por el arquitecto austríaco Volkmar Burgstaller quien se inspiró en el perfil aerodinámico de las naves para conjugar un hangar high tech con un espacio contemporáneo de muestras de arte joven con restaurante y bares Mide 100 metros de largo por 60 de ancho y cuenta con una puerta de ingreso de 40 metros de alto por donde entran y salen las máquinas voladoras y está frente al Hangar 8 otra contrucción similar pero más pequeña donde se realizan el mantenimiento y las reparaciones En la planta baja del Hangar 7 se dispone el foyer Doppler donde los visitantes pueden experimentar este efecto un lounge y las oficinas de administración En la primera planta está el restaurante Ikarus balconeando sobre el interior de gran altura mientras que en los niveles superiores se ubicaron los bares Mayday y Threesixty este último está colgado del techo tiene piso de vidrio y se accede a través de un puente Actualmente y hasta el 15 de noviembre se expone Paint something German con 10 artistas nacidos entre 1966 y 1982 FICHA TECNICA Obra Hangar 7 museo de aviones Flying Bulls Arquitecto Volkmar Burgstaller

    Original URL path: http://www.arqchile.cl/hangar_7.htm (2015-09-21)
    Open archived version from archive

  • los angeles nfl stadium / aedas sport
    sostenibilidad energética acogerá los partidos de la competición NFL de futbol americano en la ciudad El edifcicio se levantará aprovechando la singular topografía de su emplazamiento en la ladera de una colina Esta circunstancia le permitirá reducir la cantidad de acero estructural necesario en un 40 con un ahorro estimado en cerca de 400 millones de dólares El estadio será adaptable para acoger otras competiciones fuera de la NFL como

    Original URL path: http://www.arqchile.cl/nlf.htm (2015-09-21)
    Open archived version from archive

  • casa en jardin del sol, canarias, españa
    agua Desde este primer espacio y por medio de una escalera recta situada en su parte posterior se accede al nivel del salón comedor cocina La pared norte del espacio aparece ocupada por una gran biblioteca en doble altura de DM lacado y una sencilla chimenea mientras que las el resto se resuelven por medio de una gran cristalera de vidrios a hueso para evitar cualquier interrupción en la percepción de las vistas Un módulo paralepipédico de una sola planta alberga los dormitorios y espacios de servicio y se introduce bajo el volumen en doble altura constituyéndose ambos en una pieza en forma de L que se abre hacia las orientaciones sur y oeste Los espacios de servicio baños y vestidores se cierran dentro de una caja de tabiquería seca acabada en DM lacado modulada de forma que no se identifican las puertas de acceso constituyéndose de esta forma un cuerpo unitario que sirve de contrapunto a la fachada totalmente acristalada que da frente al mar y que únicamente se protege por medio de una persiana de módulos practicables de madera de Ipé confiriéndole a la fachada la imagen de un cuerpo semitransparente y continuo Este recurso enfatiza la visión que desde el interior de todos los espacios se disfruta del cambiante entorno Unos paneles correderos de DM lacado separan o conectan los dos espacios dedicados a zonas de dormir permitiendo el uso independiente de ambos ya que se puede acceder desde la terraza a ellos y tienen cada uno un baño incorporado Mientras que el baño del primer dormitorio se encuentra ubicado íntegramente dentro de la caja de servicio el del segundo dormitorio se desintegra ubicándose un lavabo y una bañera de hormigón en el espacio de la habitación y las dos piezas restantes dentro de la caja El

    Original URL path: http://www.arqchile.cl/jardin_sol.htm (2015-09-21)
    Open archived version from archive

  • casa barone - suecia, arq. Widjedal Racki Bergerhoff
    excavó en la pendiente y se creó una gran plataforma horizontal en el nivel del suelo La mitad de esta plataforma está ocupada por la planta alta de la casa la otra mitad es una terraza al aire libre en conexión directa con la cocina Junto a la cocina está la sala que desde su posición elevada permite una vista al lago y a los robles que circundan la casa

    Original URL path: http://www.arqchile.cl/barone.htm (2015-09-21)
    Open archived version from archive

  • nespresso´s coffee-boutique rewarded at prix interieurs ferdie, montreal
    with TAD to the Design Montreal Open House in May 2010 An Elegant Space Well known for its coffees of carefully designed flavours it was an obvious necessity for its planning to be as elegant as its notoriety This is how Concept Consult Design CCD and Thibodeau Architecture Design TAD came to unite their strengths The result was to create a flowing and refined space in which subtle accents add life and dynamism The visual homogeneity between the tasting area and the sale area helps erasing the visual barriers that could have easily been produced by the two floors distribution The curved lines and the transparency of the handrails reinforce this flowing sensation attenuating the physical limits Building such a tailored endeavour for which every detail is required to be attentively designed creates its lot of challenges It is however thanks to a close collaboration between TAD and its sister company Pan American Constructions Inc as a Design Build project that it was possible to face the numerous difficulties while respecting a stringent time schedule and the established budget Indeed the renovation of this heritage building brought its share of surprises with the structure without nonetheless destabilizing the valiant multidisciplinary

    Original URL path: http://www.arqchile.cl/coffee.htm (2015-09-21)
    Open archived version from archive

  • torre forster del grupo aleksandar, australia
    del distrito hacia el sur Ambas elevaciones se enmarcan completamente con los balcones de gran tamaño extendiendo así los espacios internos hacia afuera Con un máximo de tres unidades por piso orientan a la mayoría de las unidades al norte y con una planta en cruz ventilada Las áreas humedas se centralizan para simplificar las instalaciones en la vertical y para maximizar espacios habitables a los muros externos Una posición

    Original URL path: http://www.arqchile.cl/torre_forster.htm (2015-09-21)
    Open archived version from archive



  •